Svensk whisky

Den svenska whiskyns historia

Sverige har en relativt kort historia inom whiskytillverkning. De första planerna på en svensk whisky uppstod någon gång på 1930-talet då AB Vin och Sprit ville försäkra sig om tillgången till importerade spritsorter under de dåtida oroligheterna i Europa. Då man inte kunde förlita sig på att andra länder skulle ha möjlighet att exportera sprit var man alltså tvungen att försöka tillverka den själv. Den svenska kunskapen på området var dock låg och processen var svår. 1955 köpte AB Vin och Sprit upp destilleripannor från det avvecklade skotska destilleriet Bladnoch Distillery. Efter detta påbörjades försöken att tillverka en svensk whisky.

Det dröjde fram till 1961 tills den första svenska whiskyn gick att köpa på Systembolaget. Whiskyn kallades Skeppets whisky och var inspirerad av regalskeppet Wasa vilket bärgades ungefär samtidigt och därför var aktuellt. Redan år 1971 upphörde dock produktionen och nästa svenska whisky dröjde ändra fram till 1990-talet och tillverkades av ett destilleri i Ludvika som kallades Lohdian Whisky. De som dock på allvar lyckades skapa en svensk whisky efter skeppets var dock Mackmyra Svensk Whisky som grundades år 1999. Idag finns det många svenska whiskydestillerier och Sverige är numera ett av världens mest destilleritäta länder.

Mackmyra Svensk Whisky

Mackmyra Svensk Whisky är ett whiskydestilleri från Sverige. Namnet kommer från det gamla järnbruket Mackmyra bruk i Gävle kommun där dess första destilleri inryms. Företagets huvudkontor ligger utanför Gävle. Mackmyra har vunnit ett flertal priser, däribland “European Distiller of the year” år 2012 av The International Wine and Spirit Competition (IWSC) som är en av de mest prestigefyllda tävlingarna i sitt slag.

Destilleriet skapades av åtta studiekamrater på en skidresa efter att någon i sällskapet hade ställt frågan “Varför tillverkas det ingen whisky i Sverige?”. Mackmyra Whisky finns i olika utgåvor och tillverkas då och då i specialutgåvor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *