Om svensk vodka

Vad är vodka?

Vodka kommer från det ryska ordet för vatten och har sitt ursprung i Ryssland och Polen. Drycken framställs främst av olika typer av säd och är vanlig i snaps och drinkar. På de flesta språk betecknar ordet vodka en okryddad typ av brännvin. Drycken är oftast färglös och består av vatten och alkohol. Vodkan destilleras först till en hög alkoholhalt och blandas sedan ut med vatten. Alkoholhalten i vodka brukar ligga på runt fyrtio procent. De mest kända svenska typerna av vodka är Explorer och Absolut vodka.

Explorer vodka

Den första svenska vodkan som tillverkades och såldes av ett företag på laglig väg är Explorer vodka. Den har funnits sedan 1958 och kommer från Sundsvall. Explorer vodka har ett vikingaskepp på etiketten. Det finns ett uttryck som kallas för “halvböj” som användes av de som arbetade på systembolaget när explorer sålde som mest. Detta eftersom man hade flaskorna i disken och bara behövde böja sig lite för att plocka fram en 37:a explorer. Ville man däremot ha en 75:a fick man böja sig lite längre. Då kallades det istället för en “helböj”. Detta fenomen har även Cornelis Vreeswijk sjungit om i sin “halvböj blues”.

Absolut vodka

Sverige mest framgångsrika vodka internationellt sett är Absolut Vodka. Det är ett svenskt vodkamärken som lanserades 1979 och slog igenom internationellt redan året efter. Absolut Vodka är världens tredje mest säljande vodkamärke efter Smirnoff och Bacardi. I USA som är det land som är den viktigaste marknaden för Absolut Vodka utgjorde produkten år 2003 mer än 40 procent av den sålda importerade vodkan.

Absolut Vodka har genom åren utgetts i en mängd olika smaker och varianter. Däribland limiterade specialutgåvor. Produktionen av spriten sker i Skåne. Varumärket ägs idag av Pernod Ricard som är ett franskt företag. Nästan alla flaskor tillverkas i Sjuhäradsbygden på Limmareds glasbruk som är Sverige äldsta glasbruk i drift.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *