Om snaps

Vad är snaps?

Snaps definieras av svenska akademins ordbok som “en mindre kvantitet brännvin, vanligen så mycket som bildar en munfull eller en klunk”. Med andra ord är snaps en liten mängd kryddat brännvin och kan jämföras med att man dricker en “shot” fast av brännvin som exempelvis akvavit. De dricks vanligtvis ur så kallade “snapsglas” och brukar bestå av ca fem till åtta centiliter. Snaps kallas också ibland för nubbe.

Denna dryck är främst en skandinavisk företeelse och består av kryddat brännvin. Kryddorna består främst av fänkål, kummin, anis och dillfrön. Brännvin började kryddas under 1500-talet främst av medicinska skäl men övergick sedermera till det nuvarande mer festliga sammanhanget. Snaps är en del av den nordiska fest och matkulturen och dricks traditionsenligt på midsommar och andra liknande tillställningar. Maten som äts till snaps är traditionella nordiska rätter som exempelvis gravad lax och strömming.

Vanliga snapsar

Snapsar har tillverkats på en mängd olika platser genom åren och varierar något i smak. När man köper blandade snapsar brukar man få en blandning av snapsar från olika platser i Sverige. De vanligaste snapsarna i Sverige är:

  • Gammal Norrlands Akvavit
  • Bäska droppar
  • Hallands fläder
  • Örtagårdsbrännvin
  • Skåne Akvavit
  • Östgöta sädesbrännvin
  • O. P. Anderson Aquavit
  • Rånäs

Snapsen och traditionen

Enligt traditionen dricks snaps på midsommar, jul eller kräftskiva och föregås av en så kallad snapsvisa. Den vanligaste snapsvisan är troligtvis “Helan går”. Först sjunger sällskapet snapsvisan och därefter ska hela snapsen drickas. Det är vanligt att man har sånghäften med olika snapsvisor som sjungs under kvällen vid olika tillfällen innan varje snaps intas.

Snapsens olika storlekar genom åren

Storleken på en snaps har dock varierat något under åren. Man kan säga att den gradvis har blivit mindre. Innan år 1850 var en snaps en “jungfru” alltså ca 8,2 centiliter. I mitten på 1900-talet var standardstorleken 7,5 cl och efter 1955 är standardmåttet 6 centiliter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *