Om punsch

Ordet Punsch

Man vet inte riktigt var ordet punsch kommer ifrån, men den mest populära teorin är att ordet kommer från ordet “pantj” som står för siffran fem på hindi. Ordet sägs anspela på punschens fem ursprungliga ingredienser: socker, vatten, te, arrak och citronsaft.

Vad är punsch?

Punsch är en brunaktig svensk spritdryck som är baserad på arrak. Alkoholhalten ligger vanligtvis runt tjugofem procent och sockerhalten runt trettio procent, det är alltså en väldigt söt spritdryck. När punschen introducerades i Sverige på 1700-talet skulle den drickas varm eftersom det var så man drack de flesta spritdrycker på den tiden. I mitten av 1800-talet började den i större utsträckning att drickas kall i samband med att den blev tillgänglig att köpa på flaska som fabriksbryggd. Punschen dricks fortfarande traditionsenligt varm till ärtsoppa på många svenska restauranger. Idag är drycken troligtvis mest populär i studentkretsar. Traditionellt serveras punsch i en mugg med öra av silver eller glas.

Punschens historia

Friedricus Rex Sueciae ankrade år 1733 i hamnen i Göteborg. Han var ostindiefarare och hade varit i Indonesien. Med sig hade han porslin, arrak och kryddor. Arrak är en alkoholhaltig dryck gjord på bland annat sockerrör, palmsaft och ris. Under 1700-talet var punschen en ganska känd dryck i Europa men innehöll inte alltid arrak, man kunde använda vilken spritsort eller annan alkoholhaltig dryck som helst. I Sverige var dock arraken obligatorisk i punschen och den blev snabbt populär i landet. Till en början var det i stort sett en dryck för överklassen men blev i och med att den tillgängliggjordes för allmänheten på flaska i mitten på 1800-talet vanlig även bland andra samhällsklasser.

De som först sålde färdig punsch var J. Cederlunds söner, vilket var en vinhandelsfirma. Punschen lagrades under Stockholms slott. Det största lagringskärlet rymde 24 000 liter och kallades “stora stycket”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *