Om glögg

Vad är glögg?

Glögg är en vanligtvis alkoholhaltig nordisk dryck och förknippas främst med julen. Den säljs främst under november och december varje år i butiker och på systembolaget. I vanliga butiker får dock endast lättglögg säljas, det vill säga 2,25-procentig glögg. Drycken har anor från medeltiden och är en starkt kryddad sprit eller vindryck. Den populariserades i Sverige i slutet av 1800-talet. Drycken är söt och kryddig och dricks vanligtvis tillsammans med tillbehören russin och mandlar.

Glöggen har traditionellt setts som välgörande och bra för hälsan men är numera mer en tradition som hör till julen i Norden. Ordet glögg kommer från det gamla nordiska ordet för värma upp “glögg”. Glögg dricks förutom i Norden även i länder som Tyskland och Frankrike. I Frankrike kallas drycken för “Vin chaud” och i Tyskland kallas den för “Glühwein”

Nu för tiden kan man köpa glögg i en mängd olika smaker och den stora glöggtillverkaren Blossa ger varje år ut nya smaker som man kan testa. Några exempel på dessa smaker är blåbär, choklad, apelsin och lingon.

Glögg och dess olika typer

Glögg finns främst i tre olika typer. Dessa är Spritglögg, alkoholsvag glögg och vinglögg.

  • Spritglögg – Spritglöggen framställs genom att ett galler läggs på en skål med cognac eller brännvin tillsammans med olika kryddor. Dessa kryddor är vanligtvis kanel, kardemumma, pepparkorn, pomerans och framför allt kryddnejlika. På gallret läggs toppsocker. Sedan antänds spriten och gör att sockret smälter och rinner ner i spriten.
  • Alkoholsvag glögg – görs på svagt vin eller alkoholfritt vin. Ibland även på saft som är gjord på olika bär.
  • Vinglögg – Vinglögg är den absolut vanligaste typen av glögg. Det är också denna typ av glögg som främst förknippas med julen. Från början kryddades vinet på grund av att dtn ofta hade låg kvalitet på grund av långa transportsträckor och bristfälliga lagringsförhållanden. Vinglögg köps ofta på flaska och värms upp i en kastrull innan den serveras. Den ska dock inte koka om man vill behålla alkoholen. Alkoholen är en viktig faktor för dess särskilda smak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *