Om akvavit

Vad är akvavit?

Akvavit är en skandinavisk spritsort som består av brännvin kryddat med kummin, dill eller både och. Det är en vanlig snapsdryck och alkoholhalten på akvavit brukar vanligtvis ligga på 37,5 procent och är alltså starksprit. Drycken tillverkas i Norge, Sverige och Danmark. Huvudsakligen uppdelas drycken i två typer, dessa är den norska stilen och den danska stilen. Den norska lagras på sherryfat och har därmed toner av ekfatslagring och brukar vara mer rund i smaken än den danska. Det typiska för den danska akvaviten är att den är mer kryddad och mer effektivt destillerad. Akvavit används främst som snaps vid exempelvis midsommar, kräftskivor och dylikt.

Den svenska akvaviten

Den svenska akvaviten tillverkas mest i dansk stil, alltså av mer kryddigt slag. Det förekommer dock även varianter i norsk stil. Den mest kända och äldsta svenska akvaviten är O. P. Anderson som började tillverkas 1891. Det är en kryddig blandning av anis, kummin och fänkål. O.P. Anderson har varit stilbildande för svenska akvaviter som har kommit senare som exempelvis Skåne akvavit som använder samma kryddblandning. Skåne akvavit är dock inte lika starkt kryddad som O. P. Anderson och lanserades år 1931 som ett mildare alternativ till O. P. Anderson. Det visade sig vara en succé och Skåne akvavit blev den mest säljande akvaviten.

Alternativa svenska akvaviter

Ett exempel på en svensk akvavit i norsk stil är Gammal Norrlands Akvavit som introducerades 1929. Den har samma kryddblandning som de två andra men innehåller även aromer av sherry. Ett mer experimentellt försök till svensk akvavit är Herrgårds Aquavit som lagras på sherryfat och dessutom är smaksatt med whiskey.

Om ordet akvavit

Ordet akvavit eller aquavit som det ibland stavas kommer från “aqua vitae” som betyder livets vatten på latin. Valet av stavning varierar. De äldsta märkena brukar stava drycken “Aquavit”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *